Wat Zijn Subnetten En Hoe Hebben Ze Invloed Op Het Internet? Een Aantal Simpele Voorbeelden Voor Een Beginner!

Je hebt er misschien wel eens over gehoord als je geïnteresseerd bent in het internet, subnetten. Maar wat is dit precies en hoe kun je hier als IT’er of als geïnteresseerde iets mee? Nou, je bent in ieder geval op zoek naar deze informatie dus we hopen dat we je op weg kunnen helpen met een simpele uitleg over dit onderwerp.

Klasse A-subnetten

In Klasse A wordt alleen het eerste octet gebruikt als Network identifier en de rest van drie octetten worden gebruikt om te worden toegewezen aan Hosts (d.w.z. 16777214 Hosts per Netwerk). Om meer subnet te maken in Klasse A, worden bits van Host deel geleend en wordt het subnet masker overeenkomstig aangepast.

Als er bijvoorbeeld één MSB (Most Significant Bit) wordt geleend van hostbits van het tweede octet en wordt toegevoegd aan het netwerkadres, dan worden er twee Subnets (21=2) aangemaakt met (223-2) 8388606 Hosts per Subnet.

Het Subnet-masker wordt dienovereenkomstig gewijzigd om subnetting weer te geven. Hieronder staat een lijst met alle mogelijke combinaties van klasse A-subnets:

  • Ook bij subnetting wordt het allereerste en laatste IP van elk subnet gebruikt voor respectievelijk Subnetnummer en Subnet Broadcast IP. Omdat deze twee IP-adressen niet aan hosts kunnen worden toegewezen, kan subnetting niet worden geïmplementeerd door meer dan 30 bits als netwerkbits te gebruiken, wat minder dan twee hosts per subnet oplevert. Bron: internetvergelijken.org

Klasse B-subnetten

Standaard worden met behulp van Classful Networking 14 bits gebruikt als netwerkbits die (214) 16384 Netwerken en (216-2) 65534 Hosts leveren. IP-adressen van klasse B kunnen op dezelfde manier worden gesubnett als klasse A-adressen, door bits te lenen van Host-bits. Hieronder vindt u alle mogelijke combinaties van klasse B subnetwerken:

Klasse C Subnetten

Klasse C IP adressen worden normaal gesproken toegewezen aan een zeer klein netwerk omdat het slechts 254 hosts in een netwerk kan hebben. Hieronder staat een lijst met alle mogelijke combinaties van subnette IP-adressen van klasse B:

Internet Service Providers kunnen te maken krijgen met een situatie waarin zij IP-subnetten van verschillende grootte moeten toewijzen volgens de eisen van de klant.

Een klant kan vragen om een klasse C-subnet van 3 IP-adressen en een andere klant kan vragen om 10 IP-adressen. Voor een ISP is het niet haalbaar om de IP-adressen op te splitsen in subnetten van vaste grootte, maar het kan zijn dat hij de subnetten op zo’n manier wil subnetten dat er zo min mogelijk IP-adressen verloren gaan.

  • Een beheerder heeft bijvoorbeeld een 192.168.1.0/24 netwerk. Het achtervoegsel /24 (uitgesproken als “schuine streep 24”) vertelt het aantal bits dat gebruikt wordt voor het netwerkadres.
  • In dit voorbeeld heeft de beheerder drie verschillende afdelingen met een verschillend aantal hosts. De verkoopafdeling heeft 100 computers, de inkoopafdeling heeft 50 computers, Accounts heeft 25 computers en het beheer heeft 5 computers. In CIDR zijn de subnetten van vaste grootte. Met dezelfde methodologie kan de beheerder niet aan alle eisen van het netwerk voldoen.